Madonna-4, OLV van Fatima, Zoetermeer

Maria, Zoetermeer
Foto: HR.

Votiefbeeld. Staande Maria met gevouwen handen. Op het hoofd een langgerekte kroon met daaronder een sluier die in grote plooien tot aan de grond reikt. Aan weerszijden een struikje tot heuphoogte. Onder iedere struik een vogel. Aan de voet nog een derde iets grotere vogel. Het is een van de weinig Mariabeelden van Héman waarbij Maria geen Christuskind draagt!

‘Met dank aan Maria’  In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) nam de druk op de bevolking langzaam toe. Eerst was er de traumatische ervaring van bezet worden, terwijl men heilig in neutraliteit geloofde. Daarna kwam het verplichte werken in Duitsland; eerst de werklozen, vanaf april 1942 degenen die in de meidagen van 1940 in militaire dienst waren geweest en op een gegeven moment konden alle mannen tussen 17 en 40 jaar op de trein naar het oosten worden gezet. Bovendien waren steeds meer levensbehoeften alleen op de bon verkrijgbaar en vanaf september 1944 daalde het dagelijkse voedselrantsoen beneden hongerniveau. Tevens stonden de geallieerde legers voor de poorten van West-Nederland en de door de Duitsers zwaar verdedigde Vesting Holland zou het bij een inval zwaar te verduren krijgen. In de kerken baden de mensen om vrede en veiligheid. In de Zoetermeerse Nicolaaskerk werd december 1944 een Gebeds-, Boete- en Offerweek gehouden waarin volgens pastoor Voorham ‘in het bijzonder werd gebeden dat onze plaats en onze parochie door de voorbede van Maria gespaard mocht blijven van de rampen van den oorlog en van hongersnood’. Daaraan werd de belofte verbonden dat na de oorlog een beeltenis van de O.L. Vrouwe van Fatima zou worden geplaatst. Niemand in Zoetermeer stierf van de honger, voedselhalers uit de omringende steden werden vaak geholpen met eten en zelfs werden 80 kinderen uit de Haagse Jeroenparochie in Zoetermeerse gezinnen opgenomen.

13 Mei 1948 werd de belofte ingelost. Het door de Rotterdamse kunstenaar Gerard Héman uit lindehout vervaardigde Mariabeeld werd achter in de kerk geplaatst.

2010 Besproken en afgebeeld in H. Rombouts, Madonna's van Héman, BA-scriptie Universiteit Leiden.
2017 Besproken en afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller, p. 148 e.v. en afb. 210.

Catalogusnr.
BHR-012.

Datum
1948.

Medium
Lindehout.

Afmetingen (HxBxD)
Onbekend.

Signatuur
Onbekend.

Credit line
Nicolaaskerk, Dorpsstraat 26, Zoetermeer.

Meer informatie over de thematiek madonna's in Héman's werk.

Kunsthistorische achtergrondinformatie over het onderwerp madonna's.

Labels

madonna

Deel Madonna-4, OLV van Fatima, Zoetermeer met je vrienden!

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website